30 May, 2022

Att lägga patiens med spelkort är någonting som vi får lära oss när vi är små och det är ett fantastiskt tidsfördriv för alla åldrar. Oavsett om du tar fram sin fysiska kortlek ur byrålådan eller lägger online så kommer det att bli en trevlig och rolig stund framför patiensen. En kortlek är lätt ta med sig på resan eller i bakfickan så det är ett tidsfördriv som passar alla tillfällen. Patienser går ut på att ”gå ut” som det kallas, vilket brukar innebära att du får ut alla korten ur kortleken. Vilka är då de bästa patienserna?

Idioten

Idioten är en patiens som många känner igen. Den har ett enkelt upplägg och tar inte så mycket plats eller kräver speciella förberedelser. Spelet startar när du lägger upp fyra olika kort på rad på bordet. Det är inte tillåtet att ha två kort av samma valör framme på raden så finns det två av exempelvis hjärter så slänger du bort den lägsta hjärtern från patiensen. Sedan lägger du ut en ny rad och det får fortsatt bara finnas en av varje valör. Spelet går ut på att i slutet endast ha fyra kort kvar på bordet, det blir då automatiskt fyra ess.

Pyramiden

I pyramiden ska spelaren vända upp 28 kort och lägga dem i en pyramidform. Det blir totalt sju rader med sju ”fria” kort längst ned i pyramiden närmast spelaren. Kvarvarande kort läggs i en hög bredvid pyramiden. Spelet går ut på att para ihop korten två och två av de som är ”fria”, det vill säga inte ligger bakom något annat kort i pyramiden, till 13. Därefter läggs de åt sidan. När inga fria kort kan bilda 13 får spelaren vända upp ett kort ur högen med de kvarvarande korten och med hjälp av detta bilda 13. Spelet går ut på att få bort pyramiden från bordet.

patiens